Hányattatásom 58. napja (2014.02.28)
...avagy „Édesburgonya”
Hozzászólás: [ITT]
A tegnapot végigujjongtam afelett érzett örömömben, hogy simán fel tudtam húzni a nadrágot, amit anno Kolumbiából való visszaérkezésemkor tudtam csak felvenni. Pedig akkor igen rossz állapotban, lefogyva léptem hazám földjére, most meg kifejezetten jól érzem magam a bőrömben.

A kedvesem a mai napot is kivette, úgyhogy a napot kényelmes piacozással és bevásárlással kezdtük. A Tesco árukínálatát végigböngészve bukkantunk leértékelt édesburgonyára. Valamikor rég ettem ilyet, úgyhogy megbeszéltük, veszünk egy etetnyit. Sok egyébbel együtt persze, hiszen ilyenkor mindig combosan feltankolunk.

Hazaérve nekiláttam megfőzni az ebédet, ezért kerestem receptet az édesburgonya felhasználásával. Találtam is egy egyszerű, de finom köretet: balzsamecettel sült édesburgonya. Ezt készítettem tehát el, a család látható örömére.

A balzsamecettel sült édesburgonya receptje halál egyszerű:

A balzsamecetes édesburgonya kb. 25 perc alatt készül el. Egy nagy édesburgonyához 3 ek . balzsamecetre, 3 ek. olívaolajra, sóra, frissen őrölt borsra és pár ágacska kakukkfűre (vagy őrölt kakukkfűre) van szükség. Ezeket összekeverem és vékonyan kiolajozott tepsibe teszem. Mellé dobok pár gerezd fokhagymát héjastul és 25 perc alatt ropogósra sütöm 170 fokra előmelegített sütőben.

Én most a fokhagymát kihagytam, mert a feltétül készített oriyakis pulykacombhoz nem ment volna.

Az édesburgonya amúgy neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.

A távoli, trópusi országokban batata néven ismerik ezt a fura növényt. Engem leginkább a párolt répa és a főtt burgonya keverékére emlékeztet az íze: kásásabb a répánál, de enyhén édeskés. Szóval finom, csak általában cefet drága! Vélhetően ezért nem lett az édesburgonya leveszöldség a magyar konyha háza táján.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...