Hányattatásom 396. napja (2015.02.01)
...avagy „Berét vs. Tócsni”
Hozzászólás: [ITT]
Ma reggel a család elropogtatta a berét maradékát, amiből én újra csak egy pici darabkát ettem, csak úgy az íze miatt. Nagyon szeretem ezt a reszelt krumpliból készült finomságot, gyermekkorom vacsoráit idézi fel: apám gyakran sütött nekünk ilyet. Sajnos olajban kell sütni és elég rendesen vesz fel belőle, így nem túl könnyű étel.

Beré, tócsni, görhöny: jó ok arra, hogy összekapjanak az emberek az elnevezésen, holott ugyanazt a krumplilepényt jelöli. Hagyományos magyar étel, és nagyon finom! Ezt a reszelt krumpliból és kevéske lisztből, tojásból kikevert, majd olajon ropogósra sütött harapnivalót használhatjuk húsok mellé garnírungként, vagy fogyaszthatjuk magában is. Ízesíthetjük akár mint egy lángost: tejföllel, fokhagymával, ketchuppel sajttal. Sokoldalú, sós alapízű étel. Ám elnevezéstől függetlenül - ahogy ezt egy bekezdéssel korábban is írtam - nem túl könnyű csemege: 100 grammjában 172 kcal van, ami nem is lenne arányában katasztrófális, de elég sűrű (tehát kevésnek is elég jó tömege van), ráadásul eteti magát! Ivarérett férfiember, akit testsúlya alapján nem lehet a karácsonyfadísz kategóriába sorolni, gond nélkül befal 60-70 dkg-ot belőle egy ültő helyében, de gyenge vászoncseléd is megbírkózik fél kilogrammal. Persze más kérdés, hogy egy ilyen "laza" lakoma után mennyire szuszog az ember.

Legpontosabban a www.aprosef.hu receptje alapján készíthető el.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...